Rozhovory s mojim mimozemšťanom – v potravinách

Autor: Hans Faltys | 21.4.2015 o 10:23 | Karma článku: 12,18 | Prečítané:  6370x

Priatelia, predstavte si, že by každý z nás mal svojho mimozemšťana a bol by povinný vysvetľovať mu našu – teda ľudskú a slovenskú spoločnosť. Verím, že by ste sa sem tam dostali do pekných problémov.

Môj mimozemšťan sa volá Toto a prebýva v mladom, vyziabnutom svetlovlasom mužovi s vypúlenými očami. Svoje telo ovláda zatiaľ len rozpačito a oči mu často utekajú z miesta na miesto. Pozoruje však náš svet okolo a kladie naskutku nepríjemné otázky.

„Načo je tento vzor pokladničného dokladu v každom obchode?“ pýta sa ma, keď raz spolu nakupujeme.

„No na to, môj milý mimozemšťan, aby sme si podľa neho mohli skontrolovať, či blok, ktorý sme dostali nie je falzifikát.“

„Veľmi rozumné,“ uzná Toto. Zamyslí sa a opýta sa: „A kto tlačí tie bloky, ktoré nechceš, aby boli falošné?“

„No predsa tlačiareň vedľa tej pokladne,“ čudujem sa nezmyselnej otázke.

„A čia je tá tlačiareň?“

„Predsa toho obchodníka, ktorý vlastní túto predajňu.“

„Aha.“ Chvíľu Toto mlčí. Ale po chvíli vyzvedá: „A kto vytlačil ten vzorový účet?“

„O čo ti ide Toto, predsa ten istý obchodník, ktorý vlastní tu predajňu,“ odpovedám už rozhorčene. „Z tej tlačiarne aha tu,“ ukazujem na registračnú kasu.

Toto dá zas chvíľu pokoj. Ale napokon mu to nedá: „Teda, ak vzor tlačí ten istý obchodník, ako vlastní pokladňu, ak ti dáva falošné bloky, tak aj ten vzor je falošný. Či?“

„Je to tak,“ uznal som váhavo.

Nastalo trápne ticho. „Príliš tomu nerozumiem,“ ozve sa napokon. „Ak ten vzor nijako nedokáže pomôcť pri odlíšení falzifikátu, načo je to vlastne dobré?“

„Na nič,“ vzdychnem. „Na nič, drahý Toto. Úplne na nič.“

 

V tom istom obchode o pár uličiek ďalej, pristaví sa môj priateľ pri akejsi potravine. Vezme do rúk obal a hotuje sa študovať etiketu.

„Čo je to kcal?“ pýta sa.

„To sú kilokalórie. Naše jednotky tepla,“ poúčam ho trpezlivo.

„A čo je kJ?“

„No to sú kilo Jouly - naše jednotky energie alebo práce. „Potom rýchlo dodám: „Alebo aj iné jednotky tepla, podobné kalóriám.“

„Čo to znamená, že toto jedlo obsahuje 2 478 kJ? Znamená to, že toľko bolo treba energie na jeho vytvorenie?“

„Ó nie, to určite nie. To znamená, že toľko energie získaš, keď ho zješ“.  Potom hrdo dodám: „Za krátko bude na každej potravine povinný.“

„Skutočne to udáva koľko energie získaš?“ počuduje sa Toto.

Zasekol som sa. „No celkom tak to nie je,“ rýchlo ho zastavím, aby nezačal fantazírovať. Uvedomil som si, že ak by som ho nechal, Toto sa pustí do debaty o tom, akú má kto účinnosť, o tom, že sme každý iný, o krútiacom momente, charakteristike výkonu spaľovania nášho organizmu a o všetkých tých blbostiach, ktoré mimozemšťania ovládajú a my nie.

„A ako to je?“

„Nemám najmenšiu predstavu,“ musel som priznať po chvíľke váhania.

„A niekto z ľudí, čo kupujú ten produkt to vie?“ opýtal sa naivne.

„Nie, to nik netuší,“ neochotne som uznával.

„Tak načo je tam ten údaj?“

„Nuž, na nič, milý Toto, zrejme na nič.“

 

Žiaľ, Totov výsluch nekončil. „Čo sú bielkoviny?“ otravoval ďalej, študujúc obal.

„No to náhodou viem celkom presne,“ začal som sa chytať. „To sú zložité molekuly vytvorené z aminokyselín, ktoré sú stavebnou látkou nášho organizmu.“

„Tu píšu, že ich táto vec obsahuje 69,2g. To je dobré, alebo zlé?“

„No ako pre koho,“ pokúšam sa ho informovať.

„A pre teba je to dobré?“

Nemôžem mimozemšťanovi klamať. Aký odkaz odovzdá svojej civilizácii? Že sme banda luhárov? Tak som musel uznať: „No Toto, nemám ani najmenšiu páru.“

„Hm a je niekto, kto to o sebe vie?“ nasleduje očakávaná otázka.

„Nie Toto, nik nevie koľko potrebuje exaktne cukru, tuku a bielkovín. Vychádzame len z akýchsi obecných informácií o zdravej výžive.“

„Aha, tak viete aspoň nejaké intervaly, v ktorých by to malo byť,“ chápem.

„Obávam sa, že ani to nevieme, pretože názorov na zloženie zdravej výživy je mnoho a žiaden sa neukazuje ako jediný správny. Ale cítime sa bezpečnejšie, ak poznáme zloženie toho, čo jeme. Od nového roku budú túto informáciu mať etikety všetky.“

„Chápem. Asi poznáte dobre úlohu tukov, cukrov, bielkovín a ostatného vo vašom organizme a chcete si ho pomocou týchto látok vylaďovať?“ Toto zúfalo hľadá zmysel toho všetkého.

Vzdychnem si. „Nie Toto. Úplná väčšina z nás netuší načo sú cukry a bielkoviny v našom tele. A tí čo to tušia, teda vedci, neustál odhaľujú nové vlastnosti každej zložitejšej látky, z ktorej sa skladáme.“

To môjho mimozemšťana šokuje. „Tak načo sú vám tie informácie na obale?“

„Ja neviem,“ priznávam po chvíľke premýšľania. „Akýkoľvek zmysel sa tomu pokúšam nájsť, vždy keď sa ho už, už chystám vysloviť, pochopím, že to je kravina.“

„Teda sú na nič?“ opýta sa ma môj chránenec.

„Je to tak,“ priznávam. „Úplne na nič.“

Toto sa zamyslí: „No toto, keď budem písať domov, to mi nik neuverí.“

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.

TV

Ministrov žiadajú, aby si už neuťahovali z Johnsona

Podporovateľ brexitu s tým nemá problém, podľa Theresy Mayovej je to nedôstojné.


Už ste čítali?