reklama

Čo som zas zjedol? č. 4 (chlebík)

Chlieb príliš nejem. Manželka ma prinútila na raňajky jedávať ovsenú kašu a tak v podstate nie je príliš kedy. No chlieb mám rád.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Minule boli u nás v pekárni z akejsi televízie natáčať reportáž o pečení kváskového chleba. Jozef odmietol čokoľvek povedať o enzýmoch a škrobe a jeho dlhšom štiepení. Sklamal ma tak trochu, lebo bez toho sa o alchýmii chleba rozpráva ťažko. Každopádne platí, že chlieb doma urobíte zľahka. Zmiešate kvasnice, múku a v podstate to máte šup, šup. Ak vezmete veľmi bielu hladkú múku, určite sa nepomýlite a výsledok bude veľmi chutný. To je v podstate tajomstvo všetkých južanských bagiet a chlebov. Lebo biela múka má veľa lepku a lepok je pre chlieb niečo ako smotana pre šľahačku. Dá sa skvelo šľahať a plyny, ktoré uvoľňujú kvasinky, ho urobia nadýchaným a chutným.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pravda, taký chlieb, alebo biela bageta príliš dlho nevydrží, tak ich rodina zje skoro ešte za tepla.

V ostatnom čase sa hľadači super zdravých potravín vybrali na ťaženie proti lepku. Preto hľadajú ražný chlieb, ktorý je trvanlivejší a má menej lepku. Pravdou však je, že je tuhý a v podstate nechutný. Ale to vie málokto, lebo do takéhoto výrobku pekári pridávajú lepok, aby bol pekne nadýchaný. Tak sa smejem, keď vidím v obchodoch nadýchaný celoražný chlieb. Jasné, pšeničnú múku nemá, no lepok, ktorému sa chcú hľadači vyhnúť, má celkom obyčajne dodaný. Stačí si pozrieť zloženie. Inak by sa skutočne podobal stavebnej tehle.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Kvaskový chlieb
Kvaskový chlieb (zdroj: Starý Otec)

Alebo aj s tým kváskom. Veľká zábava. Akýsi reťazec robí reklamu na svoj chlieb. Že vraj je s kváskom. No chlieb je evidentne dopekaný v predajniach. Ale to by fakt s kváskom nešlo, lebo kvások je živý a neustále pracuje. Teda propagovaný chlieb má pridaný takzvaný stabilizovaný kvas, čo je látka, ktorá bývala kváskom, no je sterilizovaná, takže všetky procesy v nej sú zastavené. Lenže kváskovanie sa robí preto, aby bol proces kysnutia v ražnej alebo aj pšeničnej múke dlhý. Čim je tento proces pomalší a dlhší, tým je múka lepšie spracovaná a výsledok je lepší. Teda skutočný kváskový chlieb nemožno vyrobiť niekde v poľskej továrni a zamraziť ho. S živým kváskom to nepôjde. To skrátka nebude ono.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže ak chcete doma skutočne dobrý chlieb a skutočne skvelú pizzu alebo nádherné koláče z kysnutého cesta, dajte si trochu záležať a urobte si cesto o deň skôr. Dajte doň menej kvasníc a hoďte ho do chladničky. Uvidíte, že výsledok bude stáť za to.

A ak ste maniak či maniačka, pestujte doma kvások. Potom budete robiť chlieb ako nik. Ale aj koláče.

Myslím, že nám sa v pekárni darí robiť skvelé chleby. Ja osobne som fanúšik špaldového, na ktorý neustále počujem ponosy, že je drahší. Jasné, špalda má menšiu výnosnosť ako pšenica a tak je drahá. No mne to za to stojí.

A Janka sa minule chválila, že doma urobila zo svojho kvásku chlieb, ktorý bol plný orechov a tak strašne dobrý, že ho deti, ktoré mala na návšteve, jedli len tak. Bez všetkého. Ako koláče. Bolo by skvelé, keby sme mohli vyrábať v našej pekárni takýto exkluzívny chlieb a dať ho každému Slovákovi na stôl. Verím, že raz príde ten deň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Podpis
Podpis (zdroj: Denisa Mikušová)
Hans Faltys

Hans Faltys

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek ktorý rád niečo vytvára. Milujem slobodu a milujem keď plány vychádzajú. A tiež milujem dobré jedlo a rôznorodosť. Zoznam autorových rubrík:  sukromneČo som zas zjedol?Nezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu