Čo som zas zjedol? Gule dobre váľané, dobre vymrazené a napokon uvarené

Autor: Hans Faltys | 9.7.2019 o 8:00 | Karma článku: 2,23 | Prečítané:  843x

Zemiaky. To je slovenský základ. Zemiaky pečené, zemiaky varené, zemiaky fritované, zemiaková kaša, zemiakové krokety a zemiakové hranolčeky.  

Že sa zo zemiakov a bryndze dá vyžiť, je jasné snáď každému Slovákovi. Veď nebyť týchto základných prapoživatín našich predkov, asi by na hornatých kopcoch našej domoviny vyhynuli od hladu. Lebo veru kamzíkov na vyživenie všetkej Slovače na skalách nešantilo dosť. V skutočnosti a to vie málokto, pred vynálezom zemiakov bola väčšina Slovenska neobývateľná. Obilie na horách a pahorkatinách nerástlo a tak bola hustota obyvateľstva mizerná. Skutočnosť, že sa zemiaky doviezli z Ameriky do Európy umožnila nám Slovákom slušne sa najesť. No a najedení sme sa už mohli náležite rozmnožiť a zaplniť údolia medzi Tatrou, Matrou a Fatrou.

A tak sme tu.

Zemiakom sme sa za to, že nás vytvorili, náležite odmenili. Jeme ich radi prakticky ku všetkému. A pretože ich tak neskonale milujeme, uverené ich miesime s múkou a vytvárame tak skvelé cesto. To je vhodné nielen na slano, trebárs v bryndzových pirohoch, ale my, Slováci ho jeme aj na sladko. Jeme šúľance s makom alebo orechmi. Keď sme šikovní jeme ich v guliach slivkových, višňových alebo tvarohových. A keď sme nešikovní utekáme si takéto gule kúpiť mrazené.

Zásoba mrazených gulí zo zemiakového alebo tvarohového cesta je súčasťou nejednej mrazničky našich gazdiniek. Je tomu tak preto, že rodina z času na čas vykoná nejaký ten spoločný výlet, či inú zábavu, ktorá zhltne viac času, ako sa naplánovalo. Hladní manželia obkolesení pahltnými ratolesťami vpochodujú do domácnosti očakávajúc okamžitú obsluhu. Manželka má v tomto okamihu v podstate len dve možnosti. 

Buď sa zavzdušní, všetkým svojim príbuzným vynadá do lenivých parazitov a na stravovanie sa vykašle.

Ale úprimne, to pokazí pozitívny dojem z celého krásneho dňa.

Druhou možnosťou je pokojne siahnuť do mrazničky. A o pár minút na stole rozvoniavajú maslom potreté, chutné a voňavé zemiakové gule s nejakou zaujímavou náplňou.

A maminka je zase raz za hrdinku.

Ja viem, už som o tom písal. Ale musím ešte raz. Janka vyvinula dokonalé gule. Nie sú síce zo zemiakového cesta ale z tvarohového. Náplňou je orieškový krém nutelového typu. A kto ich raz okúsil, ten už nebude jesť žiadne iné.

Tak ich niekde nájdite a ochutnajte! 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Autorská strana Samuela Marca

Parlament je ako Fekišovce, len horší (píše Samo Marec)

Vo Fekišovciach sa totiž aspoň mali načo vyhovoriť.


Už ste čítali?